Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 10 minut, wyrastanie 2 godziny plus smażenie
Smażone wietnamskie pączki z sezamem – składniki:
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sezam do obtoczenia i olej do smażenia
1. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie w dużej misce. Ręcznie wyrabiamy 5 minut, ciasto może być lekko klejące. Na koniec przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
2. Po upływie tego czasu przygotowujemy stanowisko pracy. Blat oprószamy mąką, obok stawiamy torebkę z mąką oraz miseczkę z ziarnami sezamu. Całe dłonie lekko smarujemy olejem, delikatnie wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy na 8-10 porcji.
3. Z każdej formujemy kulkę, obtaczamy w sezamie i spłaszczamy na placuszek o grubości 3-4 mm.
4. Wszystkie placuszki przykrywamy ściereczką i od razu w małym rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej (przynajmniej 5 cm wysokości).
5. Gdy olej osiągnie temperaturę 170 st., wkładamy po jednym placku i smażymy przez chwilę, zanurzając placek i odwracając go na drugą stronę. To ważne, bo dzięki temu placuszki pięknie rosną – nie należy dawać im spokoju, tylko łyżką cedzakową lub metalową pałeczką bujać placuszkiem, kręcić nim i zanurzać go w oleju. Już po chwili zobaczycie, że zaczyna się powiększać!
6. Usmażony pączek wyławiamy, kładziemy na papierze do pieczenia i tak samo smażymy każdy kolejny placuszek. Pączki podajemy od razu albo gdy ostygną. Najlepiej smakują z mocną czarną kawą.
Smażone wietnamskie pączki z sezamem – sprawdzone porady Marty:
*Nawet gdy ciasto się klei, nie dosypujcie więcej mąki – gdy wyrośnie, będziecie je formować dłońmi posmarowanymi olejem; do takiej techniki pracy ciasto będzie odpowiednio gęste, a wam będzie wygodnie formować kulki.
*Placuszki spłaszczajcie dłońmi, nie wałkiem – dzięki temu znacznie lepiej i ładniej wyrosną!
*Jeśli nie macie termometru, sprawdźcie temperaturę oleju za pomocą kawałka ciasta – odpowiednia temperatura to taka, w której wokół kawałka ciasta formuje się dużo małych, syczących bąbelków oleju.
* Obracanie i zanurzanie placuszka jest naprawdę ważne, ale też bardzo proste! Nie stresujcie się tym punktem, zobaczycie, jakie to łatwe i skuteczne!