Dla 10 osób
Przygotowanie 40 minut
Wegańskie pieczone donuty z czekoladą – składniki:
- 160 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- banan
- 55 g purée z dyni
- 10 g cukru trzcinowego
- 115 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki octu
- łyżka ekstraktu waniliowego
- olej do foremek
Na polewę:
- 50 g czekolady
- 2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- szczypta soli
- posiekane orzechy
Ja zrobić wegańskie pieczone donuty z czekoladą:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Szykujemy gruby woreczek do mrożonek, foremkę do muffinów oraz folię aluminiową. Z folii aluminiowej urywamy 12 pasów i każdy zwijamy w wałeczek (korek) grubości palca.
2. Mąkę, proszek i sól mieszamy w misce trzepaczką.
3. Banan, purée, cukier trzcinowy, mleko roślinne, ocet i ekstrakt wkładamy do wysokiego blendera i wszystko miksujemy na emulsję – powinna mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby dodajemy o 2-3 łyżki mleka więcej.
4. Emulsję dodajemy do suchych składników i krótko mieszamy szpatułką (nie używamy miksera!), by się połączyły.
5. Każdy dołek w formie na muffiny smarujemy olejem, w środku stawiamy korek z folii aluminiowej. Przygotowane ciasto przekładamy do woreczka, ucinamy róg i za pomocą woreczka wyciskamy ciasto do dołków dookoła każdego korka.
6. Gotową foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-18 minut – ciasto nie powinno być zbyt rumiane.
7. Po upływie tego czasu pączki wyjmujemy i studzimy.
8. W rondelku podgrzewamy składniki polewy.
9. Kiedy polewa będzie gotowa, każdy donut moczymy w polewie, odkładamy i posypujemy odrobiną siekanych orzechów.