Dla 10 osób
Przygotowanie 40 minut

Wegańskie pieczone donuty z czekoladą – składniki:

  • 160 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • banan
  • 55 g purée z dyni
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 115 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • olej do foremek

Na polewę:

  • 50 g czekolady
  • 2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • posiekane orzechy

Ja zrobić wegańskie pieczone donuty z czekoladą:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Szykujemy gruby woreczek do mrożonek, foremkę do muffinów oraz folię aluminiową. Z folii aluminiowej urywamy 12 pasów i każdy zwijamy w wałeczek (korek) grubości palca.

2. Mąkę, proszek i sól mieszamy w misce trzepaczką.

3. Banan, purée, cukier trzcinowy, mleko roślinne, ocet i ekstrakt wkładamy do wysokiego blendera i wszystko miksujemy na emulsję – powinna mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby dodajemy o 2-3 łyżki mleka więcej.

4. Emulsję dodajemy do suchych składników i krótko mieszamy szpatułką (nie używamy miksera!), by się połączyły.

5. Każdy dołek w formie na muffiny smarujemy olejem, w środku stawiamy korek z folii aluminiowej. Przygotowane ciasto przekładamy do woreczka, ucinamy róg i za pomocą woreczka wyciskamy ciasto do dołków dookoła każdego korka.

6. Gotową foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-18 minut – ciasto nie powinno być zbyt rumiane.

7. Po upływie tego czasu pączki wyjmujemy i studzimy.

8. W rondelku podgrzewamy składniki polewy.

9. Kiedy polewa będzie gotowa, każdy donut moczymy w polewie, odkładamy i posypujemy odrobiną siekanych orzechów.