Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 30 minut

Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami - składniki:

cebula
250 g boczniaków
3-4 łyżki oleju
2 łyżki żurawiny
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
jałowiec
goździk
puszka białej fasoli
1/2 łyżeczki majeranku
1-2 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2-4 łyżki wody
Obowiązkowo do podania:
kiszone ogórki

Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami - przygotowanie:

Cebulę i boczniaki kroimy w kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, boczniaki, żurawinę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz goździk. Na początku nie mieszamy i pozwalamy się grzybom zezłocić. Smażymy jakieś 6-8 minut do momentu, aż cebulka będzie złota.
Odcedzamy fasolę i dodajemy do blendera razem z majerankiem, sosem sojowym, solą, pieprzem oraz wodą. Blendujemy na gładki krem.
Z podsmażonej cebulki wyjmujemy przyprawy. Następnie obficie solimy i wszystko dodajemy do zblednowanej fasoli. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem i kiszonymi ogórkami.

Rady:

- W teorii smalcu wystarczy dla 4-5 osób, w praktyce jedna osoba potrafi zjeść naraz pół słoika i tłumaczyć się tym, że nie wiedziała, że to dla wszystkich... Jeśli więc planujecie większą prywatkę, dobrze jest zrobić smalec, używając co najmniej dwa razy więcej składników.

- Im rzadziej będziemy mieszać boczniaki, tym lepiej. Wtedy grzyby będą miały szansę zmienić się w smakowite skwarki.