Dla 5-6 osób
Przygotowanie: 20-30 minut

Zupa piwna z cheddarem – składniki:

  • 2 pory
  • 30 g masła, najlepiej klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g mąki
  • 400 ml jasnego piwa typu lager
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 plastrów boczku
  • 400 ml śmietany 12-proc.
  • łyżeczka sosu worcester
  • łyżeczka słodkiej papryki (może być ostra, jeśli wolicie)
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera cheddar

Jak zrobić zupę piwną z cheddarem:

1. Pory – tylko białą i jasnozieloną część – myjemy i kroimy w plasterki, parzymy wrzątkiem, osączamy na sitku. Podsmażamy 5 minut na maśle, pod koniec dodając roztarty czosnek. Zmniejszamy ogień, obsypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty.

2. Wlewamy bulion i piwo, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

3. W tym czasie kroimy boczek w paski i wytapiamy na patelni, aż stanie się chrupiący, odstawiamy. Możemy także wyprażyć plastry boczku w całości.

4. Gotującą się zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy sosem worcester, papryką, solą i pieprzem.

5. Dodajemy starty ser i gotujemy na maleńkim ogniu 3 minuty, energicznie mieszając, aż ser się stopi.

6. Gotową zupę podajemy z chrupiącym boczkiem.