Dla 5-6 osób
Przygotowanie: 20-30 minut
Zupa piwna z cheddarem – składniki:
- 2 pory
- 30 g masła, najlepiej klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 20 g mąki
- 400 ml jasnego piwa typu lager
- 400 ml bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 8 plastrów boczku
- 400 ml śmietany 12-proc.
- łyżeczka sosu worcester
- łyżeczka słodkiej papryki (może być ostra, jeśli wolicie)
- sól
- pieprz
- 150 g sera cheddar
Jak zrobić zupę piwną z cheddarem:
1. Pory – tylko białą i jasnozieloną część – myjemy i kroimy w plasterki, parzymy wrzątkiem, osączamy na sitku. Podsmażamy 5 minut na maśle, pod koniec dodając roztarty czosnek. Zmniejszamy ogień, obsypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty.
2. Wlewamy bulion i piwo, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. W tym czasie kroimy boczek w paski i wytapiamy na patelni, aż stanie się chrupiący, odstawiamy. Możemy także wyprażyć plastry boczku w całości.
4. Gotującą się zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy sosem worcester, papryką, solą i pieprzem.
5. Dodajemy starty ser i gotujemy na maleńkim ogniu 3 minuty, energicznie mieszając, aż ser się stopi.
6. Gotową zupę podajemy z chrupiącym boczkiem.