Dla 6 osób
Przygotowanie: 15-20 minut
Łódeczki z cykorii z pastą z awokado i wędzonym łososiem marynowanym w szampanie - składniki:
2 cykorie
2 średnio dojrzałe owoce awokado
sok i skórka starta ze sparzonej
1/2 limonki
100 g śmietankowego serka
kanapkowego
sól do smaku
2-3 łyżki śmietanki 36-proc. (opcjonalnie)
200 g wędzonego łososia w plastrach
100 ml szampana
kolorowy pieprz do dekoracji
kilka gałązek koperku do dekoracji
Łódeczki z cykorii z pastą z awokado i wędzonym łososiem marynowanym w szampanie - przygotowanie:
Cykorię dzielimy na listki, moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie, każdy dokładnie myjemy i osuszamy. Awokado dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ. Miksujemy go z sokiem i skórką z limonki oraz serkiem na gładką pastę. Doprawiamy solą i – według uznania – dodajemy trochę śmietanki kremówki, jeśli konsystencja wydaje nam się zbyt gęsta. Pastę z awokado nakładamy na listki, najlepiej za pomocą szprycy lub worka do dekoracji cukierniczych. Plastry łososia marynujemy 5 minut w szampanie. Układamy je na wierzchu każdej łódeczki. Wierzch dekorujemy koperkiem i odrobiną utłuczonego w moździerzu kolorowego pieprzu.