Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Marynowanie: 8 godzin

Kawałki kurczaka marynowane w cydrze, imbirze i chili z cydrowym chutneyem jabłkowo-cebulowym - składniki:

1,5 kg kawałków kurczaka: skrzydełek, udek i podudzi
Marynata:
2 czerwone cebule
pęczek świeżej kolendry
5 ząbków czosnku
1 i 1/2 łyżki startego korzenia imbiru
łyżeczka chili
4 łyżeczki soli
750 ml cydru
200 ml płynnego miodu, np. akacjowego
plus 50 ml do posmarowania
200 ml tajskiego sosu słodko-kwaśnego
6 łyżek soku z limonki
70 ml oleju sezamowego
Chutney:
2 czerwone cebule
łyżeczka płynnego miodu
łyżka oleju do smażenia
2 jabłka
1-cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki chili
120 ml cydru
sól i pieprz do smaku

Kawałki kurczaka marynowane w cydrze, imbirze i chili z cydrowym chutneyem jabłkowo-cebulowym - przygotowanie:

Kawałki kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i resztek piór, osuszamy. Na marynatę drobno siekamy cebule i kolendrę, czosnek rozcieramy. Mieszamy ze startym imbirem, chili, solą, cydrem, miodem, sosem słodko-kwaśnym, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Do powstałej marynaty wkładamy kurczaka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przekładamy kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą do połowy wysokości. Naczynie przykrywamy. Pieczemy 40 minut w 180 st. Zdejmujemy pokrywkę, smarujemy miodem wystające części kurczaka i pieczemy jeszcze 20 minut.
Na chutney cebule obieramy, siekamy, mieszamy z miodem i podsmażamy na oleju. Jabłka i imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 2-3 minuty, doprawiając gałką muszkatołową i chili. Wlewamy cydr i gotujemy na dużym ogniu, aż płyn odparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.