Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Chłodzenie ciasta: 30 minut

Pieczone pierogi z mięsem z rosołu - składniki:

Ciasto:
550 g mąki
sól
200 g masła
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
400 g gotowanego mięsa
(idealne będzie to z rosołu)
por, marchew i pietruszka z rosołu
cebula
2 łyżki klarowanego masła
125 ml rosołu
sól, pieprz
majeranek
Dodatki:
jajko do posmarowania pierogów
łyżka mleka

Pieczone pierogi z mięsem z rosołu - przygotowanie:

Na ciasto mąkę z solą przesiewamy do miski. W kopczyku robimy dołek, do którego wrzucamy pokrojone na kawałeczki zimne masło i wbijamy jajka. Zaczynamy zagniatać, dodając w trakcie pracy kwaśną śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na farsz mięso mielemy razem z warzywami z rosołu lub drobno siekamy. Cebulę siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Do cebuli dodajemy zmielone mięso, mieszamy, podlewamy bulionem i przyprawiamy. Podsmażamy na niewielkim ogniu 10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Za pomocą małej miseczki wykrawamy kółka. Na środku każdego umieszczamy farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy 20-25 minut.