Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z gruszek glazurowanych w miodzie z serem i dynią - składniki:

3 łyżki pestek dyni
opakowanie rukoli (może być też sałata lodowa, czerwona cykoria)
200 g sera feta lub sera z niebieską pleśnią
2 limonki
75 g miodu
4 twarde gruszki (ok. 600 g)

Sałatka z gruszek glazurowanych w miodzie z serem i dynią - przygotowanie:

Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę płuczemy, suszymy. Ser kruszymy. Z jednej limonki ścieramy skórkę, z obydwu wyciskamy sok (sprawdźcie obok, do czego wykorzystać resztki limonki). Na patelnię (najlepiej z grubym dnem) wlewamy sok limonkowy, miód i 3-4 łyżki wody. Mieszamy. Gruszki kroimy na pół, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki. Układamy na patelni na miodowym sosie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-5 minut, przekręcając gruszki, aż sos odparuje, a gruszki skarmelizują (jeśli sos jest gęsty, dolewamy 2 łyżki wody). Posypujemy skórką z limonki. Gruszki układamy na rukoli, dodajemy pokruszony ser i pestki dyni.

NIE MARNUJ: Resztki limonek przydadzą się do odświeżenia mikrofalówki: wkładamy je do szklanki z wodą. Gotujemy w mikrofali 3-4 minuty na najwyższej mocy. Powstała para zmiękczy brud – ścieramy go.