Czerwona kapusta pieczona z serem z niebieską pleśnią - składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

mała główka czerwonej kapusty
2 czerwone cebule
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
100 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur)
sól, pieprz

Czerwona kapusta pieczona z serem z niebieską pleśnią - przygotowanie

Kapustę myjemy, usuwamy głąb, kroimy w 2-cm plastry. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Cebule obieramy, kroimy w ósemki. Wkładamy pomiędzy plastry kapusty. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy octem jabłkowym i oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy 30 minut, mieszając w połowie pieczenia. Na 5 minut przed końcem posypujemy rozkruszonym serem z niebieską pleśnią i pieczemy, aż ten lekko się rozpuści. Podajemy na ciepło, np. z ugotowanym al dente makaronem albo z ulubionymi kluskami (śląskimi, kopytkami, szarymi kluskami).

Kapustę możemy podać z razowym makaronem lub innymi kluskami.

Świetnie się sprawdzi jako dodatek do dania głównego, np. do kaczki lub gęsiny. Idealnie zastąpi modrą kapustę przy śląskiej roladzie. Jeśli podajemy ją jako dodatek do mięs, możemy zrezygnować z dodatku sera.