Keks z daktylami i chorizo oraz chutney daktylowo-pomidorowy

Dla 8 osób • Przygotowanie: 75 minut

Keks z daktylami i chorizo oraz chutney daktylowo-pomidorowy - składniki

Keks:
100 g kiełbasy chorizo (lub innej pikantnej)
100 g świeżych daktyli
75 g żółtego sera, np. goudy
4 jajka
łyżka musztardy
łyżeczka ostrej mielonej papryki
50 ml oliwy
100 ml piwa
200 g mąki
8 g proszku do pieczenia
Chutney:
100 g daktyli
1/2 czerwonej cebuli
80 g passaty pomidorowej (sprawdź pod przepisem, do czego wykorzystać pozostałą passatę)
30 g czerwonego octu winnego
30 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki startego imbiru
szczypta mielonej kolendry
szczypta mielonego anyżu
sól, pieprz

Keks z daktylami i chorizo oraz chutney daktylowo-pomidorowy - przygotowanie

Na keks kiełbasę i daktyle (bez pestek) kroimy na małe kawałki. Kiełbasę podsmażamy 2 minuty na patelni (bez tłuszczu), osączamy. Ser kroimy w drobną kostkę (o boku 1/2 cm). Jajka dobrze ubijamy z musztardą i papryką. Wlewamy oliwę i piwo, łączymy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy. Dodajemy chorizo, daktyle i ser, mieszamy, ew. przyprawiamy.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, pieczemy 15 minut w 180 st., a następnie 40 minut w 150 st. (sprawdzamy patyczkiem, czy jest w środku upieczone). Studzimy.

Na chutney daktyle kroimy, wkładamy do rondelka. Dodajemy posiekaną cebulę i pozostałe składniki, wlewamy 100 ml wody, przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Miksujemy, przyprawiamy. Podajemy do keksu.

GOTUJ, NIE MARNUJ!
Jeśli zostanie nam passata, użyjmy jej np. do zupy – ulubione warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy ryż, prażymy. Zalewamy bulionem i passatą, gotujemy do miękkości.