Czekoladowe ravioli z daktylami i skórką pomarańczową


Dla 4-6 osób • Przygotowanie: 40 minut

Czekoladowe ravioli z daktylami i skórką pomarańczową - składniki



Ciasto:
350 g mąki
50 g kakao
łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Nadzienie:
150 g świeżych daktyli
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
20 g nerkowców
1-2 łyżeczki rumu
szczypta cynamonu lub mielonego kardamonu

Czekoladowe ravioli z daktylami i skórką pomarańczową - przygotowanie

Na ciasto przesiewamy mąkę z kakao i solą. Dodajemy olej i 200 ml wody, wyrabiamy (ok. 5 minut) na gładkie ciasto (jeśli trzeba, lekko podsypujemy mąką). Ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę.

Na nadzienie daktyle (bez pestek) moczymy 10 minut w lekko ciepłej wodzie, osączamy (wodę zachowujemy). Daktyle, skórkę pomarańczową i nerkowce siekamy (nerkowce możemy moczyć godzinę w wodzie, by zmiękły). Mieszamy z rumem (lub z olejem kokosowym w wersji bez alkoholu) i cynamonem na dość gęstą masę – jeśli potrzeba, dolewamy wodę z moczenia.

Ciasto dzielimy na pół, każdy kawałek wyrabiamy 1-2 minuty. Wałkujemy dwa cienkie placki. Na jednym w rzędach układamy po łyżeczce nadzienia w odległości ok. 10 cm od siebie. Przykrywamy drugim ciastem, przestrzenie między nadzieniem dociskamy i sklejamy. Kroimy (najlepiej radełkiem) na okrągłe lub kwadratowe ravioli. Wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy 5-8 minut.