Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Gulasz z resztką świątecznych mięsiw - składniki:

300 g pieczonych lub duszonych mięs
olej
cebula
marchewka
850 ml bulionu (drobiowy,
warzywny – może być też reszta
świątecznego rosołu rozcieńczonego
pół na pół z wodą, jeśli jest esencjonalny)
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ogórki kiszone
puszka krojonych pomidorów
słodka mielona papryka, majeranek
natka do posypania

Gulasz z resztką świątecznych mięsiw - przygotowanie:

Mięsa kroimy na nieduże kawałki i obsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Siekamy cebulę i szklimy ją na tłuszczu po smażeniu mięs. Dodajemy do garnka. Marchewkę czyścimy, kroimy w krążki, dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy 8-10 minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojone ogórki, mieszamy. Wlewamy pomidory z zalewą, przyprawiamy mieloną papryką, majerankiem (i ew. pieprzem). Gotujemy 2-3 minuty. Posypujemy natką.