Dla 10 osób
Przygotowanie: 80 minut
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe polane syropem kawowym - składniki
90 g masła (najlepiej solonego)
100 g gorzkiej czekolady (minimum 70-proc.)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g mąki tortowej
7 g suszonych drożdży
3 jajka
130 g cukru pudru
60 g miodu (jeśli mamy, to najlepiej pomarańczowego)
110 ml śmietany 36-proc.
skórka starta z pomarańczy
Syrop kawowy:
1/2 pomarańczy
100 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
10 g cukru pudru
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe polane syropem kawowym - przygotowanie
Masło topimy w rondelku, studzimy. Czekoladę kroimy na kawałeczki, kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno siekamy. Mąkę tortową mieszamy z suszonymi drożdżami. Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem. Dodajemy miód, śmietanę i startą skórkę pomarańczową (bez białej gorzkiej błonki), mieszamy. Wsypujemy mąkę połączoną z drożdżami, wyrabiamy gładkie ciasto. Wlewamy płynne masło, łączymy. Dodajemy posiekaną kandyzowaną skórkę i kawałeczki czekolady, delikatnie mieszamy.
Foremkę (najlepiej o wymiarach 26 na 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do rozgrzanego do 150 st. piekarnika, pieczemy 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone).
Na syrop kawowy z pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy go ze świeżo zaparzoną kawą i ucieramy, powoli wsypując cukier puder (dla wykwintniejszego smaku możemy dolać łyżkę likieru, np. cointreau). Syropem powoli polewamy ciepłe ciasto - tak by przed polaniem kolejną porcją wchłonęło poprzednią.