Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 80 minut

Schab pieczony z kandyzowaną skórką pomarańczową i podany z sosem pomarańczowym - składniki

3 łyżki masła
2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej, może być także miodowa)
pieprz
1 kg schabu bez kości
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
szalotka lub cebula
2 łyżeczki mąki
80 ml likieru pomarańczowego (może być także cytrynowy lub migdałowy)
30 ml śmietany 36-proc.
2 łyżki orzeszków piniowych (lub grubo krojonych nerkowców)
łyżka posiekanego tymianku

Schab pieczony z kandyzowaną skórką pomarańczową i podany z sosem pomarańczowym - przygotowanie

Dwie łyżki masła mieszamy z posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową i musztardą, przyprawiamy do smaku pieprzem. Pastą smarujemy schab ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanki i zalewamy połową bulionu drobiowego. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 st. piekarnika, pieczemy do miękkości 40-60 minut (najlepiej, gdy wbijemy w mięso termometr kuchenny i będziemy piec do czasu, aż wskaże 65 st.). W połowie pieczenia do brytfanki wlewamy pozostały bulion drobiowy.

Schab wyjmujemy z brytfanny, przykrywamy aluminiową folią, odstawiamy na 10-15 minut, by odpoczął. Sos z pieczenia zlewamy do miseczki. Z dna formy zeskrobujemy resztki upieczonego schabu. Szalotkę obieramy, siekamy. Pozostałe masło topimy w rondelku, szklimy szalotkę. Posypujemy ją mąką, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy sos z pieczenia i likier pomarańczowy, dodajemy zeskrobane resztki mięsa, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku pieprzem.

Orzeszki piniowe lub nerkowce prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć (często mieszamy, by się nie przypaliły). Przekładamy do sosu, wsypujemy tymianek, delikatnie mieszamy. Sos podajemy ze schabem.