Dla 8 osób
Przygotowanie: 1,5 godziny

Kaczka pieczona w pomarańczach - składniki

sprawiona kaczka (ok. 2 kg)
sok z cytryny
sól, pieprz
duża pomarańcza
1/2 łyżeczki curry w proszku
łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki masła
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
50 ml białego słodkiego lub półsłodkiego wina (możemy także użyć porto)
łyżka miodu

Kaczka pieczona w pomarańczach - przygotowanie

Tuszkę kaczki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Ugniatamy pierś - dzięki temu tłuszcz łatwiej się wytopi w czasie pieczenia. Z zewnątrz i w środku skrapiamy kaczkę sokiem z cytryny, dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Owijamy folią do żywności i odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i dokładnie usuwamy białe błonki (bo są gorzkie). Kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno kroimy. Łyżeczkę soli i curry mieszamy, posypujemy cząstki pomarańczy i pokrojoną skórkę. Mieszamy, a następnie pomarańczami napełniamy kaczkę. Otwór spinamy wykałaczkami, związujemy jej nogi i skrzydła). Tuszkę przekładamy do brytfanny. Masło topimy, polewamy kaczkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na 20 minut.
Sok z pomarańczy mieszamy z białym winem i miodem, polewamy kaczkę. Temperaturę zmniejszamy do 180 st. i pieczemy jeszcze około godziny - co 10 minut polewamy kaczkę wytwarzającym się sosem (10 minut przed końcem pieczenia możemy ją dodatkowo obłożyć plasterkami pomarańczy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową). Upieczoną kaczkę przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w wyłączonym piekarniku, by przez chwilę doszła.
Wytworzony sos możemy zlać do rondelka i odparować. Dodajemy niewielką ilość masła, łyżeczkę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i obraną, pokrojoną na plasterki małą pomarańczę. Gotujemy na małym ogniu. A gdy sos odparuje, przelewamy go przez sito i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podajemy z kaczką.