Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Złociste kulki z indyka - składniki:
1 kg mielonego mięsa indyczego
50 g masła
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka kurkumy
łyżka słodkiej mielonej papryki
łyżka curry
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka i bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
Złociste kulki z indyka - przygotowanie:
Mielone mięso indycze mieszamy w misce z miękkim masłem, bułką tartą, kurkumą, papryką, curry, jajkami i natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z tak uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy 25-30 minut.