Dla 5 osób
Przygotowanie: 50 minut

Sałatka szpinakowa w ziemniakach - składniki:

5 sporych ziemniaków jednakowej wielkości
oliwa
100 g baby szpinaku
150 g twarożku śmietankowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
100 g drobnej fasoli z zalewy
owoc granatu, sól

Sałatka szpinakowa w pieczonych ziemniakach - przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy 10 min od zagotowania. Wyjmujemy, lekko studzimy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st., pieczemy 25-30 minut. Lekko studzimy. Nacinamy na krzyż, łyżeczką wydrążamy miąższ tak, by pozostały ścianki o grubości ok. 1 cm. Szpinak blanszujemy minutę. Do każdego ziemniaka wkładamy porcję szpinaku, twarożku doprawionego solą i tymiankiem oraz trochę osączonej fasoli. Posypujemy pestkami granatu. Podajemy na zimno.