Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczone jabłka z serem brie - składniki:

4 duże czerwone jabłka jednakowej wielkości
łyżeczka soku z cytryny
200 g sera brie
łyżka zmiażdżonych orzechów
3 jajka
3 łyżki śmietany 12-proc.
3 łyżki mleka
starta gałka muszkatołowa
2-3 łyżki białego wina
łyżka cukru
łyżka masła
sól, pieprz

Pieczone jabłka z serem brie - przygotowanie:

Jabłka myjemy, osuszamy ściereczką. Odcinamy „czapeczki” od strony ogonka. Wydrążamy gniazda nasienne i ok. połowę miąższu, starając się nie uszkodzić owoców. Skrapiamy od wewnątrz sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ jabłkowy kroimy w kostkę, także skrapiamy sokiem. Ser kroimy w kostkę, mieszamy z orzechami. Jajka rozmącamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i mlekiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z serem i miąższem jabłek. Napełniamy jabłka farszem, ustawiamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Przykrywamy „czapeczkami”, skrapiamy winem z rozpuszczonym w nim cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., zapiekamy ok. 15 minut.