Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Kurczak w sosie musztardowo-cytrynowym – składniki:

  • 1 kg podudzi kurczaka
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki łagodnej musztardy kremowej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowo-cytrynowym:

1. Osuszone podudzia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, nacieramy tymiankiem i rozmarynem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso na złoto ze wszystkich stron.

3. W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy obsmażone kawałki kurczaka, zmniejszamy ogień, przykrywamy, dusimy około 30 minut.

4. Z cytryn wyciskamy sok, mieszamy z musztardą, dodajemy do garnka, na minimalnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.

5. Odlewamy trochę gorącego sosu do kubeczka, rozprowadzamy w nim kremówkę, wlewamy z powrotem do garnka. Mieszamy. 

6. Kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami.