Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Kurczak w sosie musztardowo-cytrynowym – składniki:
- 1 kg podudzi kurczaka
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz cytrynowy
- 4 łyżki oleju
- 200 ml bulionu drobiowego
- 2 cytryny
- 4 łyżki łagodnej musztardy kremowej
- 100 ml śmietanki kremówki
Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowo-cytrynowym:
1. Osuszone podudzia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, nacieramy tymiankiem i rozmarynem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso na złoto ze wszystkich stron.
3. W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy obsmażone kawałki kurczaka, zmniejszamy ogień, przykrywamy, dusimy około 30 minut.
4. Z cytryn wyciskamy sok, mieszamy z musztardą, dodajemy do garnka, na minimalnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.
5. Odlewamy trochę gorącego sosu do kubeczka, rozprowadzamy w nim kremówkę, wlewamy z powrotem do garnka. Mieszamy.
6. Kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami.
