Nie mięknie w takim stopniu jak dynia i część odmian batatów. Zachowuje sprężystość, co sprawia, że nawet frytki lekko przetrzymane w piekarniku utrzymują kształt i się nie rozpadają. Jakby tego było mało, brukiew świetnie komponuje się z dużą paletą przypraw. Mój ulubiony dodatek to pimenton.
Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut
Frytki z brukwi – składniki:
- brukiew
- oliwa extra vergine
- łyżeczka łagodnego pimentonu (dulce)*
- 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (picante)
- świeżo utłuczony albo mielony pieprz
- gruboziarnista sól morska
Jak zrobić frytki z brukwi:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
2. Obraną ze skóry brukiew kroimy w plastry, a następnie w dość grube frytki.
3. Przekładamy frytki do dużej miski i skrapiamy je oliwą, po czym dodajemy pimenton i pieprz. Dokładnie mieszamy.
4. Układamy frytki na blasze do pieczenia. Wstawiamy blachę z frytkami do piekarnika na mniej więcej 30 minut (lub nieco dłużej) w zależności od wielkości frytek. Uważajmy, by frytki się nie spiekły zanadto od spodu. W połowie pieczenia możemy przełączyć piekarnik w tryb grzania tylko od góry.
5. Gotowe frytki podajemy z gruboziarnistą solą.
* Pimenton to hiszpańska papryka wędzona w wersji słodkiej i ostrej – do kupienia w Internecie i w sklepach z produktami ze świata. Możemy ją ewentualnie zastąpić słodką papryk wędzoną i mieloną ostrą papryką.