Nie mięknie w takim stopniu jak dynia i część odmian batatów. Zachowuje sprężystość, co sprawia, że nawet frytki lekko przetrzymane w piekarniku utrzymują kształt i się nie rozpadają. Jakby tego było mało, brukiew świetnie komponuje się z dużą paletą przypraw. Mój ulubiony dodatek to pimenton.

Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Frytki z brukwi - składniki

brukiew
oliwa extra vergine
łyżeczka łagodnego pimentonu (dulce)
1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (picante)
świeżo utłuczony albo mielony pieprz
gruboziarnista sól morska

Frytki z brukwi - sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.Obraną ze skóry brukiew kroimy w plastry, a następnie w dość grube frytki.Przekładamy frytki do dużej miski i skrapiamy je oliwą, po czym dodajemy pimenton i pieprz. Dokładnie mieszamy. Układamy frytki na blasze do pieczenia. Wstawiamy blachę z frytkami do piekarnika na mniej więcej 30 minut (lub nieco dłużej) w zależności od wielkości frytek. Uważajmy, by frytki się nie spiekły zanadto od spodu. W połowie pieczenia możemy przełączyć piekarnik w tryb grzania tylko od góry. Gotowe frytki podajemy z gruboziarnistą solą.