Nie mięknie w takim stopniu jak dynia i część odmian batatów. Zachowuje sprężystość, co sprawia, że nawet frytki lekko przetrzymane w piekarniku utrzymują kształt i się nie rozpadają. Jakby tego było mało, brukiew świetnie komponuje się z dużą paletą przypraw. Mój ulubiony dodatek to pimenton.

Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Frytki z brukwi – składniki:

  • brukiew
  • oliwa extra vergine
  • łyżeczka łagodnego pimentonu (dulce)*
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (picante)
  • świeżo utłuczony albo mielony pieprz
  • gruboziarnista sól morska

Jak zrobić frytki z brukwi:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

2. Obraną ze skóry brukiew kroimy w plastry, a następnie w dość grube frytki.

3. Przekładamy frytki do dużej miski i skrapiamy je oliwą, po czym dodajemy pimenton i pieprz. Dokładnie mieszamy.

4. Układamy frytki na blasze do pieczenia. Wstawiamy blachę z frytkami do piekarnika na mniej więcej 30 minut (lub nieco dłużej) w zależności od wielkości frytek. Uważajmy, by frytki się nie spiekły zanadto od spodu. W połowie pieczenia możemy przełączyć piekarnik w tryb grzania tylko od góry.

5. Gotowe frytki podajemy z gruboziarnistą solą.

* Pimenton to hiszpańska papryka wędzona w wersji słodkiej i ostrej – do kupienia w Internecie i w sklepach z produktami ze świata. Możemy ją ewentualnie zastąpić słodką papryk wędzoną i mieloną ostrą papryką.