Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Sałatka z fasoli z rodzynkami i curry - składniki:

70 g rodzynek sułtańskich
300 g fasoli z zalewy
50 g orzechów włoskich
1/2 pęczka szczypioru z dymki
Sos:
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
pieprz
sól
szczypta curry (opcjonalnie)

Sałatka z fasoli z rodzynkami i curry - przygotowanie:

Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Fasolę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski. Orzechy siekamy (możemy je uprażyć na suchej patelni), dodajemy do fasoli. Szczypior siekamy, przekładamy do miski. Rodzynki odsączamy, dorzucamy do pozostałych składników, mieszamy. Olej łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Sosem polewamy składniki sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i curry opcjonalnie. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, żeby składniki się połączyły.

Domowa fasola w zalewie

Na 4 słoiki o poj. 250 ml
Przygotowanie: 50 minut i 15 minut
Oczekiwanie: 8 i 24 godziny

Domowa fasola w zalewie - składniki:

1 kg białej fasolki jaś
łyżka soli
2 łyżeczki oleju rzepakowego
4 gałązki estragonu lub 4 listki szałwii, lub 4 gałązki cząbru (opcjonalnie)

Jak przygotować domową fasolę w zalewie:

Fasolkę moczymy przez całą noc, następnie odlewamy wodę, płuczemy fasolę, odsączamy, układamy w słoikach. Litr wody zagotowujemy z łyżką soli. Zalewamy fasolkę w słoikach. Do każdego słoika dodajemy 1/2 łyżeczki oleju oraz gałązkę ulubionych ziół albo cały ich bukiet (opcjonalnie), zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 30 minut, następnie drugiego dnia pasteryzujemy 15 minut.