Na 15-20 sztuk w zależności od wielkości foremek
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60-70 minut

Tartaletki z sałatką z kwaszonych buraków - składniki:

Ciasto na tartaletki:
200 g mąki i do wysypania foremek
200 g masła i do wysmarowania
foremek
2 jajka
sól
Sałatka:
350 g kwaszonych buraków (przepis poniżej)
mała czerwona cebula
jabłko
2 ogórki kiszone
2 łyżki oleju
łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
1/2 pęczka koperku

Tartaletki z sałatką z kwaszonych buraków - przygotowanie:

Na ciasto: z mąki, masła, jajek i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Na sałatkę: buraki odsączamy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórka. W misce łączymy buraki, cebulę, jabłko i ogórka. Dodajemy olej i chrzan (opcjonalnie).Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm i wylepiamy nim natłuszczone wcześniej masłem i wysypane mąką foremki do tartaletek (mogą być też metalowe karbowane foremki do babeczek). Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st., aż się zarumienią (10-12 minut). Studzimy. Tartaletki napełniamy sałatką i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Domowej roboty kwaszone buraki

Na 2 słoiki o poj. 800 ml
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 3-5 dni

Domowej roboty kwaszone buraki - składniki:

1 kg buraków, najlepiej ekologicznych
3 ząbki czosnku
listek laurowy
2 ziarenka pieprzu
skórka z kromki ciemnego chleba na zakwasie
ok. 750 ml wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej (3 szklanki)
łyżka soli

Jak przygotować domowej roboty kwaszone buraki:

Buraki myjemy i cieniutko obieramy (można też tylko dokładnie je wyszorować), odcinamy stwardniałe końce.
Kroimy je w kostkę lub w grube plastry i wkładamy do dużego słoika lub kamionki. Dodajemy czosnek, liść laurowy pieprz oraz skórkę z chleba. Zalewamy wodą wymieszaną z solą tak, by całkowicie przykrywała buraki. Potrząsamy delikatnie słoikiem, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, i dociskamy buraki, żeby nie wystawały z zalewy, i obciążamy talerzem i np. otoczakiem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Gdy sok jest już kwaśny, zbieramy powstałą podczas fermentacji pianę, a buraki przekładamy do słoików i zalewamy przecedzonym sokiem z kwaszenia, zakręcamy i przechowujemy w zimnym miejscu (niska temperatura zatrzymuje proces fermentacji).
Rada: jeśli zostanie sok, koniecznie zlejmy go do butelki lub słoika, szczelnie zakręćmy i przechowujmy w lodówce kilka miesięcy, wykorzystując do zup, koktajli lub po prosu do picia jako bardzo zdrowy napój.