Dla 8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Solanka – zupa z dodatkiem kwaszonych ogórków - składniki:

200 g kiełbasy, np. myśliwskiej
125 g wędzonego boczku
cebula
2 duże marchewki
pietruszka
mały seler lub połowa dużego
por (jasna część)
5 kiszonych ogórków
łyżka masła
ok. 35 g kaparów (czubata łyżka)
100 g czarnych oliwek
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
Do podania:
śmietana 18-proc.
cytryna
natka lub koperek

Solanka – zupa z dodatkiem kwaszonych ogórków - przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w cienkie paski. Wędliny wrzucamy do dużego garnka i podsmażamy kilka minut, aż tłuszcz się wytopi. Cebulę drobno siekamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę, pora tniemy w talarki, ogórki w plasterki. Do smażących się wędlin dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną cebulę. Podsmażamy, co chwilę mieszając – ok. 5 minut – lub do momentu, gdy cebula się zeszkli. Do garnka wrzucamy posiekane warzywa i smażymy ok. 10 minut, żeby zmiękły.Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki, czubatą łyżkę kaparów, oliwki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, czosnek i zalewamy 1 i 1/2 l wody. Do zupy dodajemy także koncentrat pomidorowy. Dokładanie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut i doprawiamy zupę solą i pieprzem – powinna być lekko słona i jednocześnie kwaśna. Jeśli nie jest zbyt kwaśna, możemy do niej dolać nieco wody z ogórków lub doprawić ją sokiem z cytryny. Solankę podajemy z kleksem śmietany i plasterkiem cytryny, posypaną natką lub koperkiem.
Rada: uważajmy z soleniem zupy. Jej składniki: kapary, ogórki czy wędliny są na tyle słone, że wystarczy dorzucić do potrawy szczyptę tej przyprawy.