Masa makowa do świątecznych potraw - składniki

Na 1,5 kg masy • Przygotowanie: godzina

500 g maku
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
200 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masła
360 g miodu
sok z cytryny
2 łyżki likieru migdałowego
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki rumu
skórka otarta z pomarańczy (najlepiej bio)

Masa makowa do świątecznych potraw - przygotowanie

Do garnka wsypujemy mak i wlewamy gorącą wodę. (ma sięgać trochę nad jego poziom). Gotujemy 30 minut. Sito wykładamy gazą przekładamy na nie przegotowany mak. Mniej więcej po 15 minutach, gdy woda odcieknie, mielemy mak dwa razy w maszynce przez sitko z najmniejszymi oczkami. Siekamy orzechy i migdały, prażymy chwilę na suchej patelni. Suszone owoce drobno kroimy, pomarańczową skórkę siekamy. Do rondelka wkładamy masło i miód, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Mieszając, dodajemy orzechy, migdałami, suszone owoce, podgrzewamy 2 minuty. Wszystko starannie mieszamy z makiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, likierami, dodajemy otartą skórkę pomarańczy i mieszamy.

Tę masę makową polecamy do kutii, klusek i łamańców.