Gruszki w maślano-winnym sosie z kardamonem - składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

4 twarde gruszki (klapsa)
500 ml czerwonego wytrawnego wina
2-4 łyżki miodu
2 gałązki rozmarynu
4 ziarna kardamonu
80 g zimnego masła
do podania gęsty jogurt naturalny lub serek waniliowy oraz pokruszone orzechy laskowe lub inne

Gruszki obieramy i wkładamy do garnuszka, jedna obok drugiej. Zalewamy je winem, dodajemy miód, rozmaryn i kardamon. Gotujemy na wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt (30-40 minut). Jeśli owoce nie są całe zanurzone w winie, odwracamy je co jakiś czas, by równomiernie się gotowały.

Gruszki wyjmujemy na pojedyncze talerzyki lub miseczki, a powstały winny sos redukujemy do 1/5 objętości. Kiedy wino odparuje, zagęszczamy sos, dodając po łyżeczce zimne masło i powoli rozpuszczając je w sosie.
Gruszki polewamy gęstym maślano-winnym sosem i podajemy z jogurtem lub serkiem i pokruszonymi orzechami.

RADY

Gruszki możemy przygotować wcześniej – przechowujemy je w lodówce zanurzone w winie do 3 dni.

Zamiast z jogurtem gruszki możemy podać posypane gorzką czekoladą z lodami śmietankowymi.
Deser w sam raz na święta!