Sałatka z burakami, gruszką i dressingiem z czerwonego wina - składniki

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 15 minut


4 buraki, upieczone w skórce
2 twarde gruszki (klapsa)
1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
4 garści mieszanych sałat i ziół (np. młodego jarmużu, boćwiny, musztardowca, natki pietruszki i koperku)
200 g koziego serka (np. koziej fety)
150 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka miodu
100 ml oliwy
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
sól, pieprz

Sałatka z burakami, gruszką i dressingiem z czerwonego wina - przygotowanie

Buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Sałaty i zioła myjemy i rozrywamy na mniejsze kawałki. Solimy, delikatnie mieszamy i rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy buraki, gruszki i pokruszony kozi ser. Czerwone wino zagotowujemy z miodem. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje i odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Winnym dressingiem polewamy sałatę. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. 

RADY

Upieczone buraki możemy też zamarynować w dressingu z czerwonego wina. Robimy podwójną porcję dressingu i połowę mieszamy z obranymi i pokrojonymi burakami. Przechowujemy do tygodnia w lodówce.