Buraki duszone w bulionie grzybowym - składniki
Dla 4 osób • Przygotowanie: 50 minut
600–800 g buraków
duża cebula
duża garść suszonych grzybów
4 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka suszonego lubczyku
2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
łyżeczka miodu
łyżeczka suszonego rozmarynu
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu jabłkowego lub z czerwonego wina
sól, pieprz
Buraki duszone w bulionie grzybowym - przygotowanie
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Na bulion cebulę obieramy, kroimy w piórka. Suszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie i lubczyk zalewamy 1 i 1/2 l wody i zagotowujemy. Solimy i gotujemy bulion 10-15 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i miód, szklimy. Dodajemy buraki i rozmaryn, smażymy 5-8 minut, aż lekko się podsmażą. Wlewamy chochlę bulionu grzybowego i powoli gotujemy, mieszając, aż cały płyn odparuje. Podlewamy kolejną porcją bulionu, gotujemy, aż odparuje, i tak dalej do momentu, aż buraki będą półtwarde (ugotowane, ale wciąż chrupiące).
Dolewamy czerwone wino i gotujemy 8 minut, aż buraki pokryją się sosem. Dodajemy ocet, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos ma być wyrazisty, słodko-kwaśny.
RADY
Tak przygotowane buraki świetnie pasują do soczewicy, tłustych ryb i drobiu (kaczki czy gęsi).
Najlepiej smakują z kaszą jęczmienną i koperkiem.