Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Cytrynowy tażin z kurczaka - składniki:

4 piersi kurczaka
oliwa do smażenia
cebula
2 ząbki czosnku
po szczypcie imbiru, szafranu,
płatków chili
500 ml bulionu drobiowego
2 kiszone cytryny
garść zielonych oliwek
2 łyżki płatków migdałowych
sok z cytryny plus 1/2 świeżej cytryny do dekoracji
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Cytrynowy tażin z kurczaka - przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błonek, suszymy, kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy oliwę, obsmażamy pokrojone piersi, zdejmujemy rondel z ognia. Do mięsa dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, imbir, szafran i chili. Zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ustawiamy rondel
na średnim ogniu i dusimy potrawę pod przykryciem 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Kiszone i 1/2 świeżej cytryny kroimy w plastry i usuwamy pestki. Do dania dodajemy oliwki, cytryny, migdały i sok z całej cytryny. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy jeszcze 5-7 minut. Podajemy na ciepło z pieczywem lub ryżem, udekorowane plasterkami cytryny i posypane kolendrą.

Rada: kiszone cytryny są świetne do mięs (szczególnie tych tłustych), ale też do gulaszy wege. Idealnie pasują do dań z bakłażanem. Podkręcają też smak sosów oraz ryżu lub kaszy.

Domowe kiszone cytryny

Na 2 słoiki o poj. 1 l
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 4 tygodnie

Domowe kiszone cytryny - składniki:

20 małych niewoskowanych cytryn (ekologicznych)
200 g gruboziarnistej soli morskiej
2 laski cynamonu
2 listki laurowe
ziarna kolorowego pieprzu
ostra papryczka (opcjonalnie)

Jak samodzielnie przygotować kiszone cytryny:

Sterylizujemy słoiki: myjemy je, osuszamy, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. na 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Nakrętki obręcze sterylizujemy, zalewając je wrzątkiem. Cytryny dokładnie szorujemy.
10-12 owoców nacinamy za pomocą ostrego noża na krzyż od góry
na 3/4 głębokości cytryny – nie rozcinamy ich do końca! Wsypujemy po łyżce
soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny, zamykamy ćwiartki i owoce ciasno układamy w słoikach. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok.
Do słoi dodajemy jeszcze po lasce cynamonu i liściu laurowym na słoik, wsypujemy ziarna pieprzu, po połówce papryczki (opcjonalnie), resztę soli i wlewamy sok wyciśnięty z cytryn. Jeżeli słoiki nie są pełne, dopełniamy je przegotowaną lub mineralną wodą.
Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na talerzach w zacienione miejsce. Co kilka dni potrząsamy tak, aby sól rozchodziła się równomiernie. Cytryny będą gotowe po 4 tygodniach. Potem wstawiamy je do lodówki lub przekładamy do mniejszych słoików i odstawiamy w chłodne miejsce. Przechowujemy 9-12 miesięcy – po otwarciu słoika należy wstawić je do lodówki.