Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 2 godzin

Duszone gęsie uda z karmelizowanymi jabłkami - składniki


4 uda gęsie
majeranek
1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej antonówek)
sok z cytryny
500 ml bulionu drobiowego
150 ml calvadosu (może być
żubrówka, wódka jabłkowa)
listek laurowy, kilka goździków
cukier, sól, pieprz
2 łyżki masła

Duszone gęsie uda z karmelizowanymi jabłkami - przygotowanie


Uda nacieramy solą i obficie majerankiem, wkładamy na godzinę do lodówki (można i na noc). Jabłka kroimy w ósemki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Mięso i 2/3 jabłek wkładamy do rondla (pozostałe owoce skrapiamy sokiem z cytryny). Do rondla wlewamy bulion i alkohol, dodajemy listek laurowy i goździki, posypujemy majerankiem i pieprzem, dusimy do miękkości (1-1 i 1/2 godziny). Masło topimy na patelni, wsypujemy pozostałe jabłka, posypujemy cukrem i chwilę karmelizujemy. Podajemy z gęsimi udami.

Możemy też podać do nich jabłkowy sorbet

Ze 150 g cukru i 200 ml wody gotujemy syrop, studzimy. Dodajemy 2 pokrojone kwaskowe jabłka ze skórką (bez gniazd nasiennych), miksujemy. Przyprawiamy sokiem z cytryny i startym imbirem. Mrozimy, co 15 minut mieszając.

Wino do duszonych gęsich ud z karmelizowanymi jabłkami poleca Tomasz Prange-Barczyński, krytyk winiarski

Impera 2015, Morava, Dva Duby Imp. Wino z Moraw; cena: 44 zł
Soczysty kupaż frankovki, jak nazywają na Morawach blaufränkischa, i svatovavrineckégo (st. laurent), kolejnej szlachetnej odmiany środkowoeuropejskiej, która charakterem przypomina nieco pinot noir. To zgrabne, niezbyt ciężkie, harmonijne wino o wyraźnym owocu, z delikatną nutką ziemistą. Garbnik i kwasowość pomogą mu się zmierzyć z tłustą materią gęsi, a bujna owocowość dobrze połączy się ze słodkim posmakiem karmelizowanych jabłek.