Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 5 godzin

Miodowe piersi gęsie w sosie z ciemnego piwa - składniki

cytryna
4-5 łyżek miodu
100 ml oleju
majeranek, sól
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
pierś gęsia bez skóry (1-1 i 1/4 kg)
300 ml ciemnego piwa
30 g suszonych jabłek

Miodowe piersi gęsie w sosie z ciemnego piwa - przygotowanie

Cytrynę parzymy, kroimy w cienkie półplasterki. 3 łyżki miodu ucieramy z olejem i łyżką majeranku, dodajemy cytrynę, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Nacieramy pierś gęsi, solimy, wkładamy na 5 godzin do lodówki. Mięso układamy w brytfannie, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na 30-40 minut. Pierś odkładamy. Do powstałego sosu wlewamy piwo, dodajemy pozostały miód i suszone jabłka, dusimy 10 minut. Sos przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, podajemy z gęsią.