Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Smażone panierowane gęsie pulpety - składniki

pszenna bułka
150 ml bulionu drobiowego (sprawdźcie poniżej, jak przygotować bulion gęsi)
3 ząbki czosnku
500 g mielonego mięsa gęsi (np. z ud)
żółtko
majeranek, sól, pieprz
domowa panierka panko lub panierka dyniowa (poniżej przepis na panierki)
tłuszcz do smażenia (gęsi smalec, olej)

Smażone panierowane gęsie pulpety - przygotowanie

Bułkę kroimy, moczymy w bulionie, lekko odciskamy. Czosnek siekamy. Mielone mięso mieszamy z bułką, czosnkiem i żółtkiem, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem (jeśli potrzeba, dodajemy 1-2 łyżki bulionu). Dobrze wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki o średnicy 2 cm, obtaczamy w panko lub panierce dyniowej i dociskamy. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy ok. 5 minut. Osączamy.

Panierka panko

Na panko pieczywo tostowe rozdrabniamy w robocie kuchennym pulsacyjnie na kawałeczki 2-3 mm (grubiej niż na bułkę tartą). Rozsypujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, suszymy w 150 st., aż pieczywo wyschnie (30-40 minut). Uwaga – nie może się zrumienić!

Panierka dyniowa

Na panierkę dyniową wsypujemy na patelnię łyżeczkę gruboziarnistej soli i chwilę prażymy. Wsypujemy 100 g nasion dyni, prażymy na złoty kolor, potrząsając patelnią. Studzimy, rozgniatamy w moździerzu.

Bulion gęsi

Z resztek gęsi gotujemy bulion: oczyszczone stópki, szyjkę, skrzydła i podroby z jednej gęsi zalewamy wodą (2-3 litry) i gotujemy, szumując, godzinę. Dodajemy pokrojone warzywa (po 200 g): marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę, oraz kilka ziaren pieprzu. Gotujemy 30 minut. Bulion chłodzimy.