Dla 6 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin

Gulasz gęsi z czekoladą i pomarańczami - składniki

1 kg mięsa gęsi bez skóry (piersi, ud)
3 nieduże pomarańcze
6 ziarenek pieprzu
50 ml koniaku lub brandy
listek laurowy
suszony tymianek
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku
50 ml oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 kostek gorzkiej czekolady
sól, pieprz

Gulasz gęsi z czekoladą i pomarańczami - przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę, najlepiej tej samej wielkości (np. o boku 2 cm), wkładamy do miski. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Ziarna pieprzu miażdżymy. Mięso polewamy koniakiem, dodajemy zmiażdżony pieprz, startą skórkę, listek laurowy, posypujemy tymiankiem. Mieszamy. Owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Z pozostałych pomarańczy wyciskamy sok, a skórkę kroimy w cienkie paski i krótko blanszujemy. Cebule obieramy, siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Boczek kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy w rondlu, podsmażamy mięso. Zdejmujemy, a na tłuszczu podsmażamy cebule, czosnek i boczek. Wkładamy mięso, posypujemy kakao i mąką, mieszamy. Wlewamy sok pomarańczowy, wino, szklankę wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Posypujemy solą, dusimy pod przykryciem godzinę. Mięso wyjmujemy. Sos miksujemy, dodajemy czekoladę, topimy. Wkładamy mięso, mieszamy, dusimy jeszcze 30 minut. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy zblanszowaną skórkę pomarańczową, mieszamy.

Gulasz gęsi możemy podać np. z plackami owsianymi

100 g otrąb owsianych zalewamy 50 ml wrzątku, mieszamy. Dodajemy jajko, posypujemy posiekaną natką i solą do smaku, wyrabiamy na dość gęstą masę. Smażymy na oleju placki.