Zarówno za sprawą składników, jak i metody obróbki pora potrawa nawiązuje do szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Por gotowany na parze staje się idealnie miękki i jedwabisty, a pasta sezamowa o wyraźnie kwaskowatym tonie doskonale się z nim komponuje. W razie potrzeby olej sezamowy możemy zastąpić oliwą, choć ten pierwszy zapewnia wyjątkowe nuty smakowe, dlatego naprawdę warto mieć go zawsze w kuchni. Jeżeli zamierzacie użyć tylko jednego typu sezamu, wybierzcie biały. Pasta sezamowa nie powinna mieć idealnie gładkiej konsystencji, dlatego część ziarenek możecie zostawić w całości (nie miksujemy sezamu na masło).
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowany por z sezamem - składniki:
3 pory
ok. 70 g sezamu (biały sezam lub wymieszany z czarnym, np. w proporcji 50 g białego i 20 g czarnego)
2 łyżki octu z sherry
3 łyżki oleju sezamowego
sól
Gotowany por z sezamem - sposób przygotowania:
Odcinamy od porów brzydszą górną część, dokładnie myjemy pory i kroimy na równe kawałki po mniej więcej 5 cm. Gotujemy warzywa na parze, aż będą miękkie (ok. 12 minut lub nieco dłużej), a następnie przekładamy je do miski z zimną wodą. W tym czasie na suchej patelni podprażamy sezam, uważając, by nie przypiekł się zbyt mocno. Przekładamy sezam do robota kuchennego i miksujemy na gruboziarnistą pastę wraz z łyżką wody. Pastę sezamową przekładamy do miski, dodajemy ocet, olej i sól. Mieszamy wszystko. Odsączone pory przekładamy do miski z pastą i mieszamy tak, by dobrze się nią pokryły. Podajemy od razu.