Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut plus mrożenie bagietki: 60 minut

Kacze serca z sosem pietruszkowym - składniki:

500 g oczyszczonych kaczych serc
5 łyżek oleju
1 i 1/2 łyżki przypraw korzennych
sól
pieprz
2 łodyżki tymianku
3 ząbki czosnku
4 łyżki zimnego masła
Sos pietruszkowy z szalotkami i rodzynkami:
6 pietruszek
3 szalotki
pół pęczka natki pietruszki
strączek chili
5 łyżek oleju rzepakowego
łodyżka tymianku
łyżka octu jabłkowego
100 g namoczonych rodzynek
sól
pieprz
cukier
Grzanki:
bagietka
100 g masła
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
po łodyżce rozmarynu i tymianku

Jak przygotować kacze serca z pietruszkowym sosem:

Kacze serca myjemy, osuszamy, kroimy na pół i solimy. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy na nim serca po półtorej minuty z każdej strony. Dodajemy przyprawy korzenne i pieprz, masło, tymianek  oraz czosnek. Serca oblewamy roztopionym masłem, mieszamy przez minutę, zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku.
Na gęsty sos (relisz) pietruszki obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Szalotki kroimy w kosteczkę. Natkę i chili bez pestek drobno siekamy. Pietruszki kroimy w kosteczkę, dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem.
Na grzanki bagietkę zamrażamy. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy czosnek, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Zamrożoną bagietkę kroimy na krajalnicy lub ostrym nożem w cienkie kromki. Układamy na blasze, smarujemy ziołowym masłem i pieczemy 10 minut w 180 st. na złoty kolor. Odsączamy.
Serca układamy talerzu, na nich kładziemy parę łyżek sosu, wkładamy w środek grzanki, dekorujemy listkami tymianku.