Na 10 porcji
Przygotowanie i oczekiwanie: 2 i 1/2 godziny
Tarta dyniowa – składniki:
Na ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- duże jajko
- 2 łyżki mleka
Na nadzienie:
- 500 g obranej dyni lub dyni hokkaido ze skórką
- 500 ml tłustego mleka
- 200 g cukru laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej
- 2 duże jajka
- cynamon
Jak przygotować słodką tartę:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki wraz z solą i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy rozkłócone jajko oraz mleko i zagniatamy delikatnie, aż uzyskamy gładkie jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Przygotowujemy masę dyniową. Dynie kroimy w kostkę. Do rondla wrzucamy dynie, cukier i wanilie lub esencję waniliową. Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie już miękka, zdejmujemy rondel z ognia, wyrzucamy laskę wanilii i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 st.
Dwa rozkłócone jajka mieszamy z chłodną masą dyniową, dodajemy cynamon i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 35-45 minut w 160 st., aż będzie sztywna (ale po dotknięciu sprężysta). Wyjmujemy, studzimy, podajemy z bitą śmietaną albo lodami.
Rada – jak zrobić dekoracje do słodkiej tarty dyniowej:
Jeśli chcemy, żeby nasza tarta efektownie się prezentowała, zagniećmy dodatkową porcję ciasta na dekorację. Możemy z niego przygotować listki, kratkę lub inny wzór.
125 g mąki tortowej zagniatamy z 25 g cukru, 63 g zimnego masła i szczyptą soli. Kulę ciasta schładzamy w lodówce. Kiedy ciasto na tartę będzie się podpiekać, rozwałkowujemy schłodzone ciasto na dekorację, wycinamy wzór, i po nałożeniu dyniowego farszu na podpieczoną tartę, przykrywamy nadzienie dekoracją z ciasta. Tartę pieczemy 35-45 minut, uważając, by dekoracja się nie przypaliła – w razie potrzeby przykrywamy ciasto aluminiową folią.