Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 60 minut

Halloweenowe brownie - składniki:

100 g miękkiego masła
250 g cukru
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady
60 g mąki
60 g kakao
50 g drobno posiekanych włoskich orzechów
sól morska
cukier puder

Jak przygotować proste brownie na Halloween:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na lekką puszystą masę. Kolejno wbijamy jajka, cały czas miksując. Roztapiamy czekoladę w kąpieli  i dodajemy do masy jajecznej. Wsypujemy mąkę wraz z kakao, na koniec dorzucamy orzechy. Przelewamy masę do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 20 na 25 cm. Wypełnioną formą kilka razy uderzamy o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika powinno być wciąż miękkie i trochę płynne. Kiedy ostygnie, stanie się zwarte, ale pozostanie wilgotne. Z serwetek lub kartek papieru robimy halloweenowe wycinanki: dynie, nietoperze, pająki. Ostudzone brownie kroimy na kawałki, na każdym układamy wycinankę i posypujemy ciastka odrobiną soli morskiej oraz cukrem pudrem. Szablony zdejmujemy i zajadamy ciastka!