Dla 6 osób
Oczekiwanie: 30 minut
Przygotowanie: 50 minut

Mumie na Halloween - składniki:

Nadzienie:
12 parówek
lub
600 g mielonego mięsa drobiowego
4 łyżki tartej bułki
2 jajka
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżka słodkiej mielonej papryki
Ciasto:
200 g mąki
70 g masła
sól
Dekoracja:
jajko na twardo
goździki
keczup

Jak zrobić dla dzieci mięsne mumie na Halloween:

Parówki odwijamy z folii. Jeśli chcemy zamiast nich podać dzieciom kotleciki to wyrabiamy mielone mięso z tartą bułką, jajkami, pieprzem ziołowym, słodką papryką i solą. Z powstałej masy formujemy krótkie wałeczki.
Na ciasto mąkę siekamy z zimnym masłem i szczyptą soli, zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 30 minut w lodówce. Z ciasta formujemy długie paski o grubości ołówka, owijamy nimi parówki lub mięsne wałeczki, końcówki zlepiamy.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut w 180 st., jeśli to są parówki lub 25-30 minut, jeżeli mumie zawierają mielone mięso.
Z białka jajka na twardo wycinamy „oczy”, mocujemy do mumii goździkami. Podajemy z keczupem.