Nic nie stoi na przeszkodzie, by nasze domowe ratatouille wzbudzało taki sam zachwyt jak to w bajce. Potrawa nie jest skomplikowana i żal jej nie zrobić, gdy pod ręką mamy dojrzałe, pełne smaku warzywa.
Pieczone ratatouille - jak to zrobić?
Składniki możemy udusić w rondlu albo upiec je moim sposobem. Pamiętajmy tylko, by warzywa pokroić na cienkie plasterki, dzięki temu łatwiej oblepią się pomidorowym sosem. Na sos pomidorowy siekamy 250 g cebuli, 20 g czosnku i 10 g chili, wrzucamy do garnka, podlewamy oliwą i szklimy. Wlewamy litr passaty pomidorowej i gotujemy 30 minut. Gdy sos zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 1-2 łyżki posiekanej bazylii, mieszamy (sos możemy przechowywać do 2 tygodni w lodówce – ale świeże zioła dodajemy do niego dopiero przed podaniem).
Sos pomidorowy wlewamy do formy, układamy warzywa i przykrywamy pergaminem – tak zabezpieczone nie przypalą się z wierzchu, za to szybciej uduszą. Warzyw nie musimy już przyprawiać – wystarczy dobrze przyprawiony domowy sos.
Upieczone ratatouille możemy jeść samo lub podać do ryb, mięsa, ryżu.
Pieczone ratatouille Magda Ghia
Warzywa – bakłażany, cukinię, pomidory – myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Do formy wlewamy cienką warstwę sosu pomidorowego.
Pieczone ratatouille Magda Ghia
Na sosie na przemian układamy plasterki warzyw tak, żeby na siebie zachodziły.
Pieczone ratatouille Magda Ghia
Warzywa skrapiamy oliwą. Możemy, ale nie musimy, oprószyć je szczyptą soli.
Pieczone ratatouille Magda Ghia
Przykrywamy pergaminem dociętym do kształtu formy i z wyciętym w środku otworem, przez który wydostanie się para.
Pieczone ratatouille Magda Ghia
Lekko dociskamy pergamin do warzyw. Ratatouille wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. i pieczemy 90 minut.