Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut

Gulasz marchewkowy z chorizo i fenkułem - składniki


2 małe fenkuły z natką (lub jeden duży)
4 marchewki
250 g kiełbasy chorizo jak najlepszej jakości (w składzie powinna mieć wyłącznie mięso wieprzowe, pimentón, czyli wędzoną mieloną paprykę, oraz sól)
500 g żółtych pomidorków koktajlowych

Gulasz marchewkowy z chorizo i fenkułem - przygotowanie


Fenkuły kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski. Kilka gałązek fenkułowej natki odkładamy do dekoracji. Obrane marchewki i chorizo kroimy w półplasterki. Chorizo wrzucamy na zimną, suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż się wytopi tłuszcz. Kiełbasę zdejmujemy z patelni, pozostawiając tłuszcz (aromatyczny, ostry, zwłaszcza w wersji picante, tłuszcz z chorizo świetnie przyprawi całe danie). Jeśli zostało go zbyt dużo, część odlewamy. Na patelnię wrzucamy marchewki i mieszamy, aż pokryją się tłuszczem. Przykrywamy, dusimy kilka minut. Dodajemy fenkuł, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejnych kilka minut. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i chorizo. Dusimy, aż pomidorki zmiękną i zaczną puszczać sok – muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Gulasz posypujemy fenkułową natką, ewentualnie tymiankiem.