Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Spaghetti z marchewki z kurkami – składniki:

  • 3 duże marchewki (ok. 600 g)
  • 300 g drobnych kurek (mogą być inne świeże grzyby – rydze, boczniaki, pieczarki)
  • masło klarowane (lub olej, jeżeli chcemy, by danie było w wersji wegańskiej)
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka listków tymianku

Jak zrobić marchewkowe spaghetti z kurkami:

1. Marchewki obieramy, myjemy.

2. Za pomocą mandoliny, obieraczki z ząbkami albo obieraczki i noża kroimy marchewki w długie, cienkie paski tak, by przypominały spaghetti.

3. Kurki czyścimy ściereczką lub pędzlem (nie myjemy ich, bo stracą aromat!).

4. Masło klarowane lub olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, smażymy kurki. Przyprawiamy sporą ilością pieprzu.

5. Pod koniec smażenia dodajemy marchewkę, posypujemy solą. Mieszamy, dusimy pod przykryciem ok. 2 minuty. Na koniec możemy dodać jeszcze trochę masła klarowanego. Posypujemy całość listkami tymianku.
Przepis: Szymon Kubicki