Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Marchewkowe spaghetti z kurkami - składniki


3 duże marchewki (ok. 600 g)
300 g drobnych kurek (mogą być inne świeże grzyby – rydze, boczniaki, pieczarki)
masło klarowane (lub olej, jeżeli chcemy, by danie było w wersji wegańskiej)
pieprz
sól

Marchewkowe spaghetti z kurkami - przygotowanie


Marchewki obieramy, myjemy. Za pomocą mandoliny kroimy w długie cienkie paski tak, by przypominały spaghetti. Kurki czyścimy ściereczką lub pędzlem (nie myjemy ich, bo stracą aromat!). Masło klarowane lub olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, smażymy kurki. Przyprawiamy sporą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy marchewki, posypujemy solą. Mieszamy, dusimy pod przykryciem ok. 2 minut. Na koniec możemy dodać jeszcze trochę masła klarowanego. Ewentualnie posypujemy listkami tymianku.