Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

1 kg rzepy
1 kg buraków
2 cebule
olej rzepkowy
1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego (w wersji wegetariańskiej warzywnego lub wody)
sól, pieprz
4 łyżki crème fraîche
30 g pistacji (możemy je zamienić na migdały lub nerkowce)
słodka papryka do posypania

Rzepy i buraki obieramy, dokładnie myjemy i czyścimy, kroimy w niedużą kostkę. Cebule obieramy, siekamy. 2-3 łyżki oleju rozgrzewamy w garnku, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy rzepę i buraki, wlewamy bulion, posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Zdejmujemy z palnika, dodajemy crème fraîche i miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą. Posypujemy posiekanymi pistacjami, słodką papryką i pieprzem.