Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut
Zapiekanka z mieloną łopatką – składniki:
Na masę mięsną:
- 2 łyżki oleju
- cebula
- 500 g mielonej łopatki
- mały strączek chili
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 ziarna kardamonu
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- małe jabłko
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki śmietany 22-proc.
Na purée ziemniaczano-jabłkowe:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 małego selera korzeniowego
- jabłko
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 50 g masła
- 2 łyżki śmietany 22-proc.
- 1/2 szklanki startego żółtego sera, np. cheddar
Ja zrobić zapiekankę z mieloną łopatką:
1. Na masę mięsną cebulę siekamy i przesmażamy na oleju.Dodajemy mielone mięso i przyprawy: posiekane chili, kolendrę, kmin rzymski, kardamon i oregano. Smażymy, aż mięso rozdzieli się na małe kawałeczki.
2. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę smażymy.
3. Na purée ziemniaczano-jabłkowe gotujemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i seler (ok. 10 minut). Dodajemy pokrojone jabłko i gotujemy do miękkości.
4. Odcedzamy, dodajemy skórkę z cytryny, masło i śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą. Ugniatamy na purée, mieszamy z serem.
5. Do masy mięsnej dodajemy śmietanę, mieszamy, ew. przyprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy purée ziemniaczano-jabłkowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 20 minut (wierzch powinien się przyrumienić).
6. Podajemy np. z sałatą