Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut

Zapiekanka z mieloną łopatką – składniki:

Na masę mięsną:

  • 2 łyżki oleju
  • cebula 
  • 500 g mielonej łopatki
  • mały strączek chili
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ziarna kardamonu
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • małe jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany 22-proc.

Na purée ziemniaczano-jabłkowe:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 małego selera korzeniowego
  • jabłko
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki śmietany 22-proc.
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera, np. cheddar

Ja zrobić zapiekankę z mieloną łopatką:

1. Na masę mięsną cebulę siekamy i przesmażamy na oleju.Dodajemy mielone mięso i przyprawy: posiekane chili, kolendrę, kmin rzymski, kardamon i oregano. Smażymy, aż mięso rozdzieli się na małe kawałeczki.

2. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę smażymy.

3. Na purée ziemniaczano-jabłkowe gotujemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i seler (ok. 10 minut). Dodajemy pokrojone jabłko i gotujemy do miękkości.

4. Odcedzamy, dodajemy skórkę z cytryny, masło i śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą. Ugniatamy na purée, mieszamy z serem.

5. Do masy mięsnej dodajemy śmietanę, mieszamy, ew. przyprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy purée ziemniaczano-jabłkowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 20 minut (wierzch powinien się przyrumienić).

6. Podajemy np. z sałatą