Dla 4 osób, przygotowanie - 45 minut

Buraczane ravioli z farszem z dyni i kasztanów - składniki

Ciasto na ravioli:
mały burak (ok. 160 g) upieczony w skórce 
400 g mąki 
szczypta soli
Farsz z dyni i kasztanów:
300 g upieczonej dyni
150 g gotowanych kasztanów jadalnych
150 g ricotty z koziego lub krowiego mleka
szczypta cynamonu
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta gruboziarnistej soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
4 łyżki masła
skórka otarta z cytryny
garść prażonych orzechów laskowych

Buraczane ravioli z farszem z dyni i kasztanów - sposób przygotowania

Robimy ciasto: burak obieramy , miksujemy na purée z 4 łyżkami wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy purée. Delikatnie mieszamy łyżką, a potem zagniatamy dłońmi - ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, ręce zwilżamy wodą. Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut.
Robimy farsz: dynię miksujemy z kasztanami i ricottą. Składniki możemy też przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale nie używajmy blendera, bo farsz będzie zbyt rzadki. Przyprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na pół, cienko rozwałkujemy. W linii prostej układamy rzędami po łyżeczce farszu, zachowując 3 cm odstępu. Pozostałe fragmenty ciasta smarujemy wodą. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy palcami przestrzenie między farszem, sklejając płaty ciasta. Radełkiem kroimy na ravioli. Gotujemy je w osolonym wrzątku 4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem, skórką cytrynową i posiekanymi orzechami.