Proporcje na 24 ciasteczka, przygotowanie - 40 minut


250 g masła (najlepiej miękkiego)
130 g drobnego cukru 
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny
300 g mąki pszennej
20 g maku

Lukier
40 g buraczanego purée (upieczony burak obieramy ze skórki, miksujemy na purée z 4 łyżkami wody)
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
120 g cukru pudru

Masło ucieramy z cukrem, solą i skórką cytrynową. Dodajemy mąkę i mak, mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut, by ciasto stężało. Wyciągamy z lodówki, dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Ciasto jest miękkie i klejące, jednak dzięki temu ciasteczka będą kruche i miękkie. Rozwałkowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Szklanką wycinamy ciasteczka, układamy na blasze do pieczenia, zachowując między nimi 2 cm odstępu. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Studzimy. Wszystkie składniki lukru ucieramy trzepaczką na gładką masę. Ciasteczka maczamy w lukrze i układamy do wyschnięcia na kratce.