Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut plus marynowanie przez noc

Kurczak pieczony w cydrze z jabłkami i cytryną – składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka (mogą być inne kawałki)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka chili
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • ok. 200 ml cydru
  • cytryna
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jabłka
  • główka czosnku
  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze z jabłkami i cytryną:

1. Kawałki kurczaka nacieramy solą, pieprzem, chili i kminem rzymskim. Wkładamy do miski, zalewamy cydrem.

2. Cytrynę parzymy, kroimy na ósemki, dodajemy do kurczaka. Wkładamy gałązki rozmarynu i anyż, mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.

3. Kurczaka i przyprawy przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 35 minut.

4. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Okładamy nimi kawałki kurczaka, smarujemy miodem i pieczemy (już bez przykrycia) około 20 minut, aż część powstałego sosu odparuje. W trakcie pieczenia możemy obracać kawałki kurczaka, by się równo przyrumieniły.

5. Do kawałków kurczaka świetnie pasuje kasza owsiana lub bulgur. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną miętą.