Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut plus marynowanie przez noc
Kurczak pieczony w cydrze z jabłkami i cytryną – składniki:
- 8 podudzi z kurczaka (mogą być inne kawałki)
- sól
- pieprz
- łyżeczka chili
- łyżeczka kminu rzymskiego
- ok. 200 ml cydru
- cytryna
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki miodu
- 2 jabłka
- główka czosnku
- listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze z jabłkami i cytryną:
1. Kawałki kurczaka nacieramy solą, pieprzem, chili i kminem rzymskim. Wkładamy do miski, zalewamy cydrem.
2. Cytrynę parzymy, kroimy na ósemki, dodajemy do kurczaka. Wkładamy gałązki rozmarynu i anyż, mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
3. Kurczaka i przyprawy przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 35 minut.
4. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Okładamy nimi kawałki kurczaka, smarujemy miodem i pieczemy (już bez przykrycia) około 20 minut, aż część powstałego sosu odparuje. W trakcie pieczenia możemy obracać kawałki kurczaka, by się równo przyrumieniły.
5. Do kawałków kurczaka świetnie pasuje kasza owsiana lub bulgur. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną miętą.

Ale to nie są jakieś wyszukane przyprawy. I nie jest to coś, co musisz kupić np w butelce 0,5 litra i użyć tylko raz i do tego dwie łyżeczki. Wszystko to kupisz normalnie w dużym sklepie i zawsze się przyda w kuchni. Kmin rzymski do drobiu naprawdę fajnie urozmaica smak. Cydr można wypić do obiadu. Listki mięty ja mrożę.
A ogólnie ciekawy przepis.
Ja. Masz nieciekawą kuchnię.