Dla 4 osób, przygotowanie - 10 minut

Sałatka z żółtych buraków z granatem i miętą - składniki 

4 ugotowane lub upieczone w skórce żółte buraki
ziarenka granatu
garść listków mięty
feta lub kozi serek do podania

Dressing 

3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego
szczypta gruboziarnistej soli
świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka z żółtych buraków z granatem i miętą - sposób wykonania

Buraki obieramy i kroimy na cienkie plastry. 

Robimy dressing, mieszając wszystkie jego składniki. Dressingiem polewamy buraki i odstawiamy na 1-2 godziny - tak przygotowane buraki możemy przechowywać nawet kilka dni. Buraki układamy na półmisku, posypujemy ziarenkami granatu i listkami mięty. Skrapiamy pozostałym dressingiem. Możemy udekorować serem.

Uwaga: buraki najlepiej piec w skórkach, nieobrane. Skórka zatrzymuje płyny w środku, dzięki temu warzywa są soczyste i aromatyczne. Buraki dokładnie szorujemy, każdy korzeń zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 60 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości korzeni: małe, młode buraki będą się piekły o 30 minut krócej niż te dojrzałe, jesienne.

Czerwone upieczone buraki można przechowywać w lodówce tydzień; żółte lepiej zjeść od razu, bo ich kolor blednie i robi się nieapetyczny. Buraków chioggia nie należy piec w ogóle, bo tracą piękne, różowe prążki. Lepiej zjeść je na surowo.
Buraki możemy też ugotować: umyte warzywa w skórkach zalewamy wodą z solą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.