Dla 8 osób, przygotowanie - godzina, oczekiwanie - 12-16 godzin

Piwne parfait (czyt. parfe):

4 żółtka
jajko
100 g cukru plus 120 g na syrop cukrowy
80 g białej czekolady
3 płatki żelatyny
150 ml piwa typu koźlak
250 g słodkiej śmietanki 30-proc.
2 białka

Sos jabłkowo-imbirowy:

kawałek imbiru - ok. 2 cm
250 ml soku jabłkowego
łyżka mąki ziemniaczanej
jabłko starte na tarce

Deser piwny- przygotowanie:

Robimy parfait - żółtka i jajko ubijamy z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, a następnie przenosimy do zimnej kąpieli wodnej i nadal ubijamy, aż masa lekko przestygnie. Czekoladę stapiamy i nadal ubijając, łączymy z masą jajeczną. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Nadal ubijając, dodajemy piwo. Oddzielnie ubijamy śmietankę i delikatnie łączymy z chłodną masą jajeczno-piwną. Napełniamy nią foremki, w których będziemy podawać deser, i wstawiamy na noc do zamrażarki.
Do 50 ml wody wsypujemy 120 g cukru i gotujemy syrop. W tym czasie ubijamy sztywną pianę z białek i zanim syrop zacznie brązowieć wlewamy go do białek cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Ubijamy, aż piana osiągnie temperaturę pokojową. Kładziemy bezę na parfait, tak by udawała pianę z piwa.
Robimy sos. Obieramy imbir i ścieramy na tarce. Doprowadzamy do wrzenia sok z imbirem i wsypujemy mąkę, mieszając. Dodajemy starte jabłko i gotujemy minutę. Podajemy z parfait.