Dla 8 osób, przygotowanie - godzina

1 kg filetów z dorsza (ze skórą)
2 łyżki oleju
łyżka masła
125 ml jasnego piwa
250 ml kwaśnej śmietany
50 g masła
łyżka mąki pszennej
musztarda
kilka łodyżek koperku


Rybę kroimy na porcje. Rozgrzewamy olej i masło w naczyniu żaroodpornym i podsmażamy rybę od strony skóry. Zalewamy piwem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Wyjmujemy, przykrywamy rybę folią aluminiową i odkładamy w ciepłe miejsce.
Sos z pieczenia przecedzamy, mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu, aż połowa odparuje. Wówczas zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku musztardą, solą oraz pieprzem i mieszamy z koperkiem.

Upieczoną rybę podajemy z sosem.