Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

łyżka oliwy
cebula
100 g surowego wędzonego boczku
łyżka mąki
600 ml bulionu rybnego
250 g ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól
300 ml mleka
350 g filetów z różnych ryb (łososia, dorady i wędzonego pstrąga)
4 łyżki śmietany 18-proc.
250 g małży (omułków, vongoli, sercówek)
1/2 pęczka natki pietruszki

Posiekaną cebulę i boczek pokrojony w drobną kostkę, smażymy w garnku na oliwie 10 minut. Wsypujemy mąkę i smażymy 2 minuty, mieszając. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone na pół ziemniaki, przykrywamy, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy gałką muszkatołową, chili i solą. Wlewamy mleko, dorzucamy pokrojone ryby, gotujemy 5 minut. Dodajemy śmietanę i małże, gotujemy pod przykryciem 2 minuty. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.